Културен и етно туризъм в България


 

Розоварна “Еньо Бончев” е единствената в България, в която част от произвежданото масло се прави по най-старата известна в България технология. Това е и първата реституирана розоварна в страната. В нея освен розово се произвежда и лавандулово масло.



През 1909 г. Еньо Бончев, прадядо на сегашния собственик, построява една от първите розоварни в България. Днес наследниците му притежават 100 ха собствени розови и лавандулови насаждения, отглеждани по биологичен начин, и официално сертифицирана дестилерия за производство на органично розово и лавандулово масло и розова вода.



Розовото масло от село Търничене, където се намира розоварната, се счита за най-качественото у нас. Преди Втората световна война то се е доставяло директно в парфюмериите на “Шанел” и британската “Ярдли”.



Сега розоварната “Еньо Бончев” изнася розово масло и вода в Австралия, САЩ, Германия, Япония и Франция. Днес към старата розоварна на Еньо Бончев, построена още в началото на миналия век, са добавени нови четири казана.



Тук се намира единствената в Розовата долина действаща стара розоварна, където автентично може да се наблюдава процеса на розоварене, включително и производството на розово масло и розова вода. В непосредствена близост до розоварната има също действащи стара петмезчийница, ракиджийница и валявица, а из цялото село са пръснати множество стари пещи за хляб, в които и днес може да се опече топла питка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар